Backup & säkerhetskopiering av data

Backup-sakerhetskopiering-bluescreen-vasteras

Dela inlägg:

Vad menas med backup & säkerhetskopiering?

Säkerhetskopiering även kallad backup innebär att spara viktiga filer som exempelvis dokument, bilder och videos i en extra kopia som senare kan återställas om originalfilerna skulle försvinna eller skadas. Det är rekommenderat att säkerhetskopiering/backup av viktiga filer bör ske till minst två platser och att det sker automatiskt, annars finns det en risk att det inte blir av eller så blir inte backupen gjord korrekt (viktiga filer missas), vilket kan leda till problem vid återställning av säkerhetskopian. Som grundregel ska inte backupdisken vara den disk som originalet kopieras från.


När och varför behövs backup?

Säkerhetskopieringar har oftast två användningar: Att återställa enskilda filer som tagit skada eller gått förlorade och återställning av hela systemet efter dataintrång. Nedan följer exempel på händelser som kan leda till förlorad data:

 • Hårdvarufel eller olyckor
 • Cryptolocker och andra typer av malware (även kallad sabotageprogram) som krypterar användarens filer
 • Trasigt filsystem
 • Radering av filer där man ”råkar” ta bort filer och tömmer papperskorgen
 • Stöld
 • Brand
 

Backup & säkerhetskopiering för företag

Med en Backuptjänst kan du alltid återställa ditt system och eller dina filer till en tidigare version. Backupdatan förvaras vanligtvis på två ställen: lokalt hos dig samt i en säkerhetsklassad serverhall.

Överföringen av datan är självklart krypterad och ISO-27001 certifierad. Skulle ditt företag bli utsatt för virus, ransomware, brand eller stöld så kan man tack vare en backup snabbt återläsa data och du får tillbaka företagets information.

 

Kontakta oss för förslag på lösningar för ditt företag.

Bluescreen rekommenderar

 • Säkerhetskopiera inte filer till en återställningspartition eller samma hårddisk där operativsystemet är installerat
 • Använd verktyg för att schemalägga automatisk backup
 • Säkerhetskopiera regelbundet
 • Förvara din backup i brandsäker plats åtskild från din dator/server
 • Kryptera den säkerhetskopierade informationen

Backup & säkerhetskopiering för hemmaanvändare

Det är väldigt få hemmaanvändare som säkerhetskopierar datan på sin hårddisk. Nedan följer exempel på hur du som hemmaanvändare kan säkerhetskopiera dina filer.

Fillagring i molnet
Innebär lagring av dina filer från en för syftet utvald folder på din hårddisk till en online server via internet. Du kan även ha åtkomst till dina filer via flera olika enheter genom att installera en mjukvara i exempelvis din dator, telefon eller padda.

Det finns både gratistjänster och betaltjänster för lagring på internet. Betaltjänsterna ger oftast mer utrymme och mer avancerad gruppdelning. Exempel på fillagringstjänster i molnet som erbjuder gratis utrymme:

DropboxGoogle DriveMicrosoft OneDriveicloud (IOS-enheter)

Extern hårddisk
Alternativet till att lagra filer online är att köpa en extern hårddisk och koppla till din dator. Nackdelen med denna lösning är att vid en brand i huset så försvinner även din externa hårddisk.

Kontakta oss för förslag på lösningar för dig som hemmaanvändare.

 

 

Andra inlägg

WorkCloud

Skapa digitala enkäter

Nu kan du skapa dina egna digitala enkäter i WorkCloud och skicka till dina kunder, prospekts och kontakter. WorkCloud tar hand om utskick, design, påminnelser och data.

Läs mer »
Kundcase med

Kakelbutik & Utställning

Kakelbutik & Utställning erbjuder ett helhetskoncept inom badrumsrenovering, allt från kakel till badrumsmöbler. Företaget har egna hantverkare som utför allt från renovering av badrum till större entreprenader och en av Västerås bästa utställningsbutik med ständigt uppdaterade miljöer!

Läs mer »

Kontakta oss

Kom ihåg att inte uppge några känsliga personuppgifter som t.ex. personnummer eller lösenord m.m. För mer information se vår integritetspolicy.
Kontakta oss

Telefon

Mail

Fjärrsupport

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen på vår webbplats, vilket du accepterar genom att fortsätta att använda webbplatsen.

bli-uppringd-popup-iphone

Bli uppringd