Sociala medier & säkerhet – internetvanor i en pandemi

senior-man-video-calling-on-laptop-at-home-waving--CPJ2XDK (1)

Dela inlägg:

Svenskarna och Internet 2020

Idag släppte Internetstiftelsen den årliga rapporten ”Svenskarna och Internet” som i år är unik utifrån den aspekten att man för första gången har genomfört utfrågningarna i undersökningen vid tre mättillfällen. Vid tredje tillfället, som var så sent som Q3 2020, har man även ställt ett antal nya frågor kring svenskarnas internetvanor.

Inte förvånande kan vi se att hela 96% av svenskarna nu använder internet och i rapporten kan vi tydligt se en ökad användning av många tjänster och appar.

Sociala medier

Framför allt kan vi utläsa att användningen av sociala medier har ökat lavinartat och att så många som 89% är aktiva i olika sociala medier! Nästan 90% av dessa använder dessutom sociala medier dagligen.
Facebook och Instagram ligger i klar ledning av alla sociala medier, och den app som ökar allra mest är just Instagram dit allt äldre användare nu hittar.

E-handel och digitala betallösningar

Enligt tidningsrubrikerna har e-handeln blomstrat i år och i årets undersökning kan vi också se att var fjärde internetanvändare har e-handlat i större utsträckning än tidigare. 9 av 10 användare uppger att de köpt något på nätet och 2% har e-handlat för första gången! Den största andelen e-handelsshoppare finns bland följande grupper: tjänstemän, de som jobbat hemifrån och hemmaboende barn.
Pensionärerna använder nu Swish och mobilt bank-id i större utsträckning och praktiskt taget alla – 98% – av de som arbetar använder idag mobilt bank-id!

Säkerhet

I utfrågningen fick de intervjuade svara på om de blivit utsatta för olika bedrägerier på nätet och nära var femte internetanvändare sade sig blivit utsatt för detta. Mer än var sjunde tillfrågad har fått samtal från falsk helpdesk med påstådda datorproblem och runt 4-5% % hade blivit utsatt för kontokortsbedrägerier.

Bluescreen och IT-säkerhet.

credit card data security

Andra tydliga trender 2020

  • 31% av Internetanvändarna upplever att de använt internet mer under pandemiåret 2020
  • 9 av 10 som arbetat hemifrån i större utsträckning under året tycker att internet och tekniken för digitala möten har fungerat bra
  • Digitala medietjänster fortsätter att öka och traditionella medier som TV, radio och papperstidningar minskar
  • 70% av Internetanvändarna över 76 år har nyttjat en digital vårdtjänst
  • Fler pensionärer än studerande använder Skype och 6 av 19 studerande har använt zoom
  • Hela 80% använder Facebook Messenger, en ökning med 3 procentenheter
  • 2 av 3 tjänstemän använder LinkedIn och rapporten visar en ökande trend
  • Årets fenomen måste anses vara TikTok som gått från en användarprocent på 28% 2019 till hela 71% under 2020!

Letar du efter

Smarta IT-lösningar för företag?

Vi levererar modern & driftsäker IT-miljö anpassad efter ditt företags behov

Andra inlägg

WorkCloud

Skapa digitala enkäter

Nu kan du skapa dina egna digitala enkäter i WorkCloud och skicka till dina kunder, prospekts och kontakter. WorkCloud tar hand om utskick, design, påminnelser och data.

Läs mer »
Kundcase med

Kakelbutik & Utställning

Kakelbutik & Utställning erbjuder ett helhetskoncept inom badrumsrenovering, allt från kakel till badrumsmöbler. Företaget har egna hantverkare som utför allt från renovering av badrum till större entreprenader och en av Västerås bästa utställningsbutik med ständigt uppdaterade miljöer!

Läs mer »

Kontakta oss

Kom ihåg att inte uppge några känsliga personuppgifter som t.ex. personnummer eller lösenord m.m. För mer information se vår integritetspolicy.
Kontakta oss

Telefon

Mail

Fjärrsupport

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen på vår webbplats, vilket du accepterar genom att fortsätta att använda webbplatsen.

bli-uppringd-popup-iphone

Bli uppringd