Sökmotoroptimering (SEO) för e-handel

sokmotoroptimering-SEO-e-handel-1

Dela inlägg:

Introduktion till SEO i e-handel

Tänk om du kunde få fler nya kunder utan att behöva betala för annonser som kostar skjortan? Det kan du, med sökmotoroptimering (SEO) för e-handel ! Hur, undrar du? Jo, enligt en nyligen genomförd undersökning genererar organiska sökresultat 8.5 gånger fler klick än betalannonser!

Med sökmotoralgoritmernas snabba utveckling kan strategier som fungerade bra för ett par år sedan vara helt föråldrade idag. Till detta kommer också de utmaningar SEO för e-handel redan innebär, vilka de flesta andra innehållsbaserade sajter inte har. Så för att förbli en relevant aktör i din nisch och hänga med konkurrenterna, kan du inte bara slänga ihop ett par nyckelord och hoppas på det bästa.

I den här guiden kommer vi att gå igenom alla de bästa praxiserna, och de vanligaste fallgroparna, för hur du kan höja rankingen för din e-handelsbutik och få massor av högkvalitativ trafik.


Sökordsanalys för e-handel

Oavsett om du redan har alla produktsidor igång eller om du är ute efter att återoptimera dem, är sökordsanalys en mycket viktig del av processen.

Det finns ett flertal sätt att hantera sökordsanalysen:

Snabb & enkel sökordsanalys

Konceptet här är att hitta söktermer din sida rankar för, men bara de som inte redan ligger i topp på söksidorna, och återoptimera sidan för dem.

Det finns både betal- och gratisverktyg för att se vilka söktermer dina sidor rankar för. När du har gjort en lista över de söktermerna kan du bygga länkar till sidorna och optimera dem igen. Det är ett snabbt och enkelt sätt att öka trafiken.

Produktspecifika sökord

För att försöka hitta vilka sökord du ska ha med i din produktsida kan du börja med att göra en Googlesökning och därefter med hjälp av något analysverktyg få fram en massa ideér.

Låt säga att du har en sida där du säljer kattmat. Först söker du på t.ex. Google för att hitta det topprankade organiska resultatet.

Sökmotoroptimering (SEO) för e-handel

Sedan kör du den länken genom något verktyg för sökordsanalys som kommer att ge dig en lista med alla de nyckelord som sidan rankar för. Där får du gott om idéer till nyckelord till din egen produktsida!

SEO e-handel

Interaktiva verktyg

Att hålla kvar besökare längre tid på din sajt kan förbättra din SEO. Det uppnår du t ex genom att engagera dem med relevant och intressant innehåll.

Så hur gör man det på en e-handelssajt där nästan allt innehåll består av produkter?

E-handelsföretagen hittar alla möjliga kreativa sätt att använda interaktiva verktyg för att hålla besökarna engagerade, vilket får dem att stanna kvar längre.

Om vi tittar på Ikea, så erbjuder de diverse olika planeringsverktyg som hjälper användarna att planera alltifrån kök och kontor till badrum och olika hyllsystem. Tittar vi på Nike, så erbjuder de produktanpassningsverktyg som låter användarna ta kontroll över hur de utforskar produkterna. Båda fallen är bra exempel på hur e-handelsföretag nyttjar interaktiva verktyg för att hålla kvar besökare längre på sina produktsidor.

Fundera på hur och vilka verktyg du kan använda för att skapa mer engagemang på din e-handelssajt. Testa att ge dina besökare mer kontroll över sin upplevelse.

Optimering för mobil

Mobiler står för mer än hälften av all internettrafik, och användarna handlar allt oftare via mobilen. Därför är det viktigt att din e-handelssajt är mobilanpassad, så att dina mobila besökare får en smidig och engagerande upplevelse.

I takt med att mobilsurfandet ökar, börjar sökmotorerna att prioritera mobilanpassade sajter och straffa de som inte är det.

mobiloptimering för seo

On-page SEO för e-handel

On-page SEO är fortfarande viktigt, men att bara trycka in massor av nyckelord i titlar och metabeskrivningar räcker inte för att ranka högt bland sökresultaten.  Sökmotoralgoritmerna prioriterar relevant och engagerande innehåll, så försäkra dig om att dina produktsidor är välgjorda och visar besökaren relevant och aktuell information.

Skapa unika produktbeskrivningar

Ett vanligt problem bland e-handelsbutiker är att de inte har unika produktbeskrivningar. I många fall kopieras informationen direkt från tillverkaren, vilket medför att många e-handelsbutiker som säljer samma varor använder samma produktbeskrivningar. För att ranka högre bland sökresultaten bör du skapa unika produktbeskrivningar och inte kopiera dem ens mellan liknande produkter. Det är också fördelaktigt om varje sida innehåller minst 1000 ord.

Ett bra tips är att söka på de ord du vill ranka för och se vad sökmotorerna prioriterar med avseende på innehållet.

Metabeskrivningar

Metabeskrivningen är den korta texten som syns under titeln i sökresultaten. Den är till för att ge besökaren en förhandsuppfattning om innehållet på sidan om hen klickar på länken. Det här är ett utmärkt ställe att skriva in fraser som intresserar besökaren, som tex ”Fri frakt” eller ”Lägsta-pris-garanti”. Fler klick, dvs ökad CTR (klickfrekvens) , talar nämligen om för sökmotorerna att besökare finner sidan relevant, vilket indirekt leder till högre placeringar bland de organiska sökresultaten.

Använd metabeskrivningen till att locka användarna att klicka och utforma landningssidan så att de vill stanna kvar på din e-handelssajt.

Användarskapat innehåll

Innehåll skapat av användarna driver 25% av söktrafiken för världens största varumärken. Användarskapat innehåll ger dig flera fördelar. Dels förbättrar de dina sökmotorresultat och kan leda till att få starka länkmöjligheter till din e-handelssida. Du kan också använda dig av det användarskapade innehållet på dina produktsidor, t ex genom att länka eller bädda in sociala medier-poster med bilder och filmer. Det både stärker sidornas SEO och skapar användarengagemang.

När det kommer till online-recensioner, litar 85% av användarna på dem lika mycket som de litar på personliga rekommendationer, enligt en aktuell studie. Kundbetyg och –recensioner tillhör den bästa sortens användarskapat innehåll som hjälper till att förbättra SEO.  Det ger sökmotorerna nytt och pålitligt material, det ökar tiden besökarna stannar på sidorna och det tillför relevanta nyckelord till innehållet.

studie-rekommendationer-ehande

Användarupplevelse

Användarupplevelsen i en e-handel är en viktig och stor del och kan många gånger vara en avgörande faktor för kundernas val av butik för online shopping.

Låt oss titta närmare på några vanliga problem du kan stöta på när du har en e-handelssajt, och möjliga lösningar till dessa:

Förbättra användarupplevelsen med innehåll

En utmaning med att ha mycket innehåll är att om det blir för mycket text på en sida kan det minska användarvänligheten och avleda besökarens uppmärksamhet bort från sidans ”call-to-action”, vilket oftast är knappen ”Lägg till i kundvagn”.

För att öka användarupplevelsen för besökaren och göra innehållet lättare att överblicka kan du organisera informationen i tabbar eller dragspelsmenyer (accordion menu).

Visuellt innehåll

Att använda visuellt innehåll, speciellt bilder av hög kvalitet, är ett mycket bra sätt att visa upp dina produkter. Du kan öka besökarens engagemang om bilderna dessutom kan zoomas eller produkterna kan vridas runt i 360 grader. Men glöm inte att optimera bildernas storlek (i bytes), så att de inte påverkar sidornas laddningstid mer än nödvändigt, och inkludera nyckelord i deras alt-text. En bra, och gratis, bildkomprimeringstjänst är TinyPNG om även har tillägg till flera populära e-handelsplattformar så det sker automatiskt.

Använd videoklipp

Enligt analyser från Cisco kommer 82% av all sökmotortrafik runt år 2021 att vara videoinnehåll.

Men redan nu kan man med säkerhet säga att video dominerar onlinevärlden, så e-handelsbutiker kan bara vinna på att lägga till videoinnehåll på sina produktsidor. Lägg upp demo- och hur-gör-man-videos för dina produkter för att få besökarna att engagera sig och stanna längre på dina produktsidor.

Videor dyker upp på 70% av topp 100 i sökresultatlistorna, och det är 64–85% mer troligt att en besökare köper en produkt efter att ha sett en produktvideo.

Om du gör egna produktvideos till din e-handelsbutik bör du tänka på att, precis som med bilder, göra dem i hög kvalitet men också att de blir så små som möjligt. Du kan också använda videos som dina kunder skickar in som visar hur de använder dina produkter. Då behöver du inte lägga lika mycket tid och resurser på att göra egna.

Interaktiva verktyg

Att hålla kvar besökare längre tid på din sajt kan förbättra din SEO. Det uppnår du t ex genom att engagera dem med relevant och intressant innehåll.

Så hur gör man det på en e-handelssajt där nästan allt innehåll består av produkter?

E-handelsföretagen hittar alla möjliga kreativa sätt att använda interaktiva verktyg för att hälla besökarna engagerade, vilket får dem att stanna kvar längre.

Om vi tittar på Ikea så använder de sig av diverse olika planeringsverktyg så som köksplanering, badrum, olika hyllsystem med mera för att dels underlätta för sina kunder men även få de att stanna kvar längre på sidan.

Företaget Nike har produktanpassningsverktyg som låter användarna ta kontroll över hur de utforskar produkterna.

Båda fallen är bra exempel på hur e-handelsföretag nyttjar interaktiva verktyg för att hålla kvar besökare längre på sina produktsidor.

Fundera på hur och vilka verktyg du kan använda för att skapa mer engagemang på din e-handelssajt. Testa att ge dina besökare mer kontroll över sin upplevelse.

Optimering för mobil

Mobiler står för mer än hälften av all internettrafik, och användarna handlar allt oftare via mobilen. Därför är det viktigt att din e-handelssajt är mobilanpassad, så att dina mobila besökare får en smidig och engagerande upplevelse.

I takt med att mobilsurfandet ökar, börjar sökmotorerna att prioritera mobilanpassade sajter och straffa de som inte är det.

Page speed, sidors laddningstid

Längre laddningstider för sidor leder oftare till att besökaren lämnar sidan redan innan den laddat klart. Enligt en rapport från Google förväntar sig 47% av besökarna att sidan laddar på mindre än två sekunder, och 40% lämnar sidan innan den laddat klart om det tar längre tid än tre sekunder. Detta visar att bara någon sekunds skillnad får stora konsekvenser för avvisningsfrekvensen. Högre avvisningsfrekvens leder till lägre placeringar i sökmotorernas organiska resultat.

Laddningstiden kan med andra ord förvandla högkvalitativ trafik till ingen försäljning och sämre sökmotorresultat. Så om du vill behålla dina onlinekunder måste du lägga hög prioritet på att hålla laddningstiderna nere.

Som tur är tillhandahåller Google diverse gratisverktyg, t ex Test My Site, som kan analysera din mobila e-handelssajt och ge dig en lättförståelig men utförlig lista med förbättringsmöjligheter. Testa att köra din sajt i verktyget för att se hur du kan förbättra laddningstiderna!

Popup-fönster

Sedan januari 2016 har Google börjat sänka rankningen för sajter som använder påträngande popup-fönster som hindrar besökare från att komma åt sajtens innehåll.

Om du vill undvika att straffas av Google på det här sättet, vilket du definitivt vill, så ser du till att inte ha några popup-fönster som minskar besökarnas positiva upplevelse på din sajt. Istället kan du ha popup-fönster som bara visas efter ett visst antal sidor visats, eller när besökaren verkar vara på väg att lämna sajten.

Innehållsstrategi för din e-handel

Utan innehåll kommer din sajt inte att synas i sökresultaten, även om man söker på de nyckelord du definerat. Och utan innehåll får du inte heller några inlänkar, dvs de länkar som inte bara ger din sajt trovärdighet i sökmotorernas ögon, utan även ger dig trafik i form av hänvisningar.

Innehållet bör vara själva grunden i SEO-strategin för din e-handel. Enligt undersökningar får du mer trafik från organiska sökningar ju mer innehåll du publicerar varje månad. Det gäller både för företag som driver affärsverksamhet inom B2B och B2C

Innehåll ger inte bara mer trafik, utan även mer försäljningar samt fler potentiella kunder. Så om du håller på med SEO för e-handel måste du verkligen skapa kvalitetsinnehåll. Det är ett jättebra sätt att hamna högt i rankningen för många ”long-tail” sökord och signalera att din sajt är relevant för sökmotorerna. Många e-handelsplattformar ger dig möjlighet att skapa en blogg med samma domännamn så att onlinebutiken får del av de fördelar som blogginnehållet ger, SEO-mässigt sett.

Relaterade sökningar hos Google

Att skapa relevant och intressant innehåll är inte det lättaste. Så vad kan man göra när idéerna tryter? Jo, man kan ta hjälp av Googles relaterade sökningar (längst ner, under de organiska sökresultaten).

Sök efter ämnen inom din e-handelsnisch och se vilka frågor som är de vanligast förekommande. Använd dessa för att skapa videor, bloggposter och innehåll som rör de vanligast förekommande frågorna.

Länkbyggande för e-handel

Enligt Google är de två viktigaste rankningsfaktorerna innehåll och inkommande länkar. Länkarna är mycket viktiga för att signalera relevans, skapa tillförlit och auktoritet samt att driva relevant trafik till sajten.

Studier av länkbygge visar tydligt att det finns en direkt korrelation mellan totala antalet inkommande länkar och den organiska rankningen.

Några sätt att få inkommande länkar till din e-handelssajt:

Skapa länkbart innehåll

Ett av de enklaste sätten att bygga högkvalitetslänkar är att skapa innehåll. Det är mycket svårare att få direktlänkar till dina produkter än vad det är att skaffa inkommande länkar och få hänvisningstrafik till en bloggpost eller video.

Varefter din blogg utvecklas kan du börja att marknadsför dina inlägg och få inlänkar genom att kontakta populära bloggar, sajter som recenserar och jämför produkter, osv.

Skicka produkter till recensionsbloggar

Försök att kontakta recensionsbloggar för att få dem att recensera dina produkter som du skickar till dem. Det är ett utmärkt och relativt billigt sätt för att skapa en god chans att få inkommande länkar från bra källor. Gör en snabb sökning på Google efter recensenter i din e-handelsnisch.

Skaffa länkar från produkttillverkare

Om du säljer märkesprodukter kan du hos vissa märken få en länk till din sajt på tillverkarens sida för ”auktoriserade säljare”. Kolla med dina tillverkare om de har någon sådan sida och om de i så fall kan lägga till din sajt där.

Glöm inte de interna länkarna

Att få länkar till dina produktsidor är i sanning inte det enklaste. Det är därför som interna länkar är så viktiga för SEO inom e-handeln. Skapa innehåll som drar till sig inkommande länkar, och länka internt från det till dina produktsidor.

Sammanfattningsvis

Sökmotoroptimering (SEO) för e-handel är vad som behövs för att du ska klättra i de organiska sökningarna och är ett av de bästa sätten för att dina kunder ska hitta dig på ett kostnadseffektivt sätt i det långa loppet.

Om du har några frågor, eller bara är lite nyfiken på SEO, är du mer än välkommen att höra av dig till oss!

Andra inlägg

WorkCloud

Skapa digitala enkäter

Nu kan du skapa dina egna digitala enkäter i WorkCloud och skicka till dina kunder, prospekts och kontakter. WorkCloud tar hand om utskick, design, påminnelser och data.

Läs mer »
Kundcase med

Kakelbutik & Utställning

Kakelbutik & Utställning erbjuder ett helhetskoncept inom badrumsrenovering, allt från kakel till badrumsmöbler. Företaget har egna hantverkare som utför allt från renovering av badrum till större entreprenader och en av Västerås bästa utställningsbutik med ständigt uppdaterade miljöer!

Läs mer »

Kontakta oss

Kom ihåg att inte uppge några känsliga personuppgifter som t.ex. personnummer eller lösenord m.m. För mer information se vår integritetspolicy.
Kontakta oss

Telefon

Mail

Fjärrsupport

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen på vår webbplats, vilket du accepterar genom att fortsätta att använda webbplatsen.

bli-uppringd-popup-iphone

Bli uppringd